Standard för Affenpinscher






FCI (Féderation Cynologique Internationale), som har sitt säte i Bryssel, är en internationell organisation till vilken flertalet länders kennelklubbar är anslutna, där ibland Sverige. För varje ras som erkänns av FCI upprättas en standard i hundens hemland och för Affenpinscherns del är det Tyskland.

Standarden är en beskrivning av idealhunden inom rasen. Den ligger till grund för exteriörbedömningen på utställningar, där domaren jämför varje hund med standarden. Men man måste komma ihåg att standarden är en målning i ord och som sådan kan tolkas olika av olika personer.
Enligt FCI rasstandard för affenpinscher "skall färgen vara rent svart med svart underull", vilket innebär (i nuläget) att endast svart är godkänd färg. Men som vi uppfödare har erfarit, så kan det ur en valpkull efter svarta föräldrar, födas valpar som är av annan färg. Detta beror på att affenpinscher ursprungligen var i flera olika färger, så som grått, svart och olika nyanser av röd samt svarta med bruna tecken och så var det var vanligt med vitt på bröst och tassar.

För att lättare få information om vilka färger som finns i affenpinscher stamtavlorna, beslutade SKK/Avelskommittés möte den 15 juni 2006 att färgbeteckning införs för affenpinscher. Fr.o.m. 2007 kommer nyregistrerade svenskfödda valpar samt importerade affenpinscher att få de olika färgerna införda i de svenska stamtavlorna.
  • Svart (S) är enfärgade svarta affenpinscher.
  • Röd (R) är alla skiftningar från ljus vetefärg till mörkt rödbrun med eller utan svarta hårtoppar och enstaka vita mindre fläckar.
  • Röd och svart (RS) är i huvudsak svart med röda tecken (mestadels) under svansen, på bröstet, tassarna och ögonbryn samt kinder.
  • Silver/grå (SI) är grå eller silverskimrande pälsfärg med eller utan svarta/mörka toppar.
I APK's avelspolicyn står det ”Verka för att minska antalet avelsrestriktioner, som inte är relaterade till hundrasernas sundhet men begränsar möjligheterna till ett effektivt utnyttjande av befintligt hundmaterial; vid behov ta bort avelshinder, vilka bygger på olikheter i enskilda genpar till exempel, färg, hårlag och storlek.”