Affenpinscher

Rasen som tar sig själv på mycket stort allvar!!
Affenpinschern är en förtrollande liten hund, som i den ursprungliga standarden från 1913 beskrevs som "ein kleiner Teufel voll Gift und Galle", som betyder att den var "en liten djävul full av gift och galla"!! Djävul är dock det sista en affenpinscher är, men ett har rasen gemensamt med sina underjordiska likar - för den som förlorat sin själ till en affenpinscher är det för evigt.

I affenpinscherns fall är väl skönhetsupplevelsen kanske inte direkt, men den uppkäftiga looken har dock fog för sig. Den är oförskräckt, envis och lever sitt liv med ett brinnande intresse för sin ägares förehavande. Ägaren är den sol runt vilken affenpinscherns liv kretsar!

Mycket talar för affenpinschern, som en idealisk sällskapshund för den som vill ha en hund som håller sig under knähöjd. Men den som önskar en dekorativ soffhund får dock se sig om efter en annan ras. Sin litenhet till trots är affenpinschern en sportig och robust kamrat. Den är lojal och livfull, som kan nöja sig med dagliga promenader i parken, men skulle gladeligen gå till världens ände om ägaren så önskade.

Den är en klok och målmedveten hund, som är fullt kapabel att konfronteras med omvärlden, vare sig det gäller andra hundar, barn eller nya miljöer. Den värdesätter dock mest att få vara med sin familj överallt.

Affenpinschern är lättlärd, även om den kan anse att omedelbar lydnad inte alltid är nödvändig. Rasen har dock en mycket stark egen vilja och det är inte alltid dennes vilja överens stämmer med ägarens önskningar.

Den är anpassningsbar och flexibel, har den tråkigt hittar den gärna egna sätt att roa sig på, på både gott och ont! Kombinerat med ett vaket och livligt temperament, samt att den är mycket rörlig och påhittig, innebär ibland att affenpinschern plötsligen befinner sig på platser där man minst förväntar det.


Affenpinscherns arbete i människans tjänst bestod huvudsakligen av råttjakt. När det kommer till just "jaktbyten", som kan distrahera andra hundar, intresserar de vanligtvis inte affenpinschern, rasens lust för byten omfattas oftast endast av upprördhet över igelkottar och fåglar.

Standarden beskriver affenpinschern som en "strävhårig, lite, kompakt hund med aplikt utseende". Det är också den likheten som gett rasnamnet efter tyskans "affe" = apa. Karaktären beskrivs som en tilltalande blandning av oförskräckt envishet kombinerat med rättfram ärlig tillgivenhet, den är alert och alltid beredd att försvara sig och sitt. De gnistrande ögonen, den raggiga luggen och den väl synliga underläppen ger affenpinscher det karakteriserade utseendet.


På många sätt är affenpinschern ett bra förstahundsval. Den är en utmärkt familjehund. Rasen är lättskött med ett stabilt och positivt temperament. Den är dessutom intelligent nog att inse att det kan vara lönsamt att vara kompis med ALLA medlemmar i familjen. För vänner delar med sig, även av det som finns på köksbordet!


Man har aldrig tråkigt med en affenpinscher i huset!